Gasilske vaje

Gasilska vaja meseca požarne varnosti 2018

Gasilska vaja 2.11.2018 – požar v delavnici na Kalobju


Na deževen in meglen petek 2.11.2018 se je na Kalobju odvila gasilska vaja, katero je organiziralo lokalno PGD Kalobje. Pri vaji sta poleg domačega društva sodelovali še društvi PGD Planina in PGD Dobje.

Informacije o požaruso na začetku vaje bile sledeče:

V manjši domači delavnici je pri delu s kotno brusilko prišlo do požara. Lastnik delavnice je opazil, da so se vnele odpadne krpe, katere so bile v bližini. Požar je skušal pogasiti sam, vendar mu ni uspelo.

Okoli 16. ure je poklical je na pomoč in sam nadaljeval z gašenjem. Zaradi ognja na izhodu in velikega toplotnega sevanja je ostal ujet v objektu. Medtem pa se je požar, skozi okno razširil tudi na ostrešje objekta.

Potek vaje:

Na kraj požara so najprej prispeli gasilci iz PGD Kalobje in ocenili, da se bo zaradi razširjenosti požara in zaščite okolice potrebovalo več vode, dodatno ekipo za notranji napad in pomoč pri omejevanju širitve požara na bližnja poslopja in gozd. Odločili so se za dodatno alarmiranje PGD Dobje in PGD Planina.

Domači so gasilce obvestili, da pogrešajo svojega sina in da je verjetno ujet v goreči delavnici. Takoj je sledilo iskanje in reševanje pogrešanega. V objekt je bila poslana prva napadalna skupina. Med iskanjem pogrešanega in gašenjem požara se je požar začel širiti v bližnji gozd. Zato so se prosti gasilci s požarnimi metlami in grabljami napotili v gozd, da bi preprečili širjenje požara po podrastju gozda.

Prva napadalna skupina je hitro našla pogrešanega, ga zaščitila, ga prenesla na varno ter ga zdravstveno oskrbela. Gasilcem je uspelo v celoti pogasiti požar in preprečiti širjenje požara na sosednje objekte in bližnji gozd.

Skupaj se je vaje udeležilo 28 gasilk in gasilcev iz vseh treh sodelujočih društev. Vajo je pripravil in vodil poveljnik PGD Kalobje, Dejan Hribernik.

Vajo si je ogledal tudi poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok, ki je ocenil, da je bila le-ta dobro izvedena. Pohvalil je organizacijo in delo sodelujočih gasilcev in poudaril, kako pomembna je komunikacija gasilcev med intervencijo. Pozdrav pa je gasilcem namenil tudi predsednik krajevne skupnosti Kalobje,  Zdravko Hribernik, ki je pohvalil dobro izpeljano vajo kljub dežju, močni megli in razmočenemu terenu.

Z gasilskim pozdravom,
Na pomoč!

Galerija:


Vir fotografij: Urška Kukovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja