Gasilske vaje

Gasilska vaja meseca požarne varnosti 2019

Gasilska vaja 2.11.2018 – požar v delavnici na Kalobju

Na sončno in vetrovno soboto, dne 12.10.2018 se je na Kalobju tik ob meji s krajom Šentrupert odvila gasilska vaja, katero je organiziralo lokalno PGD Kalobje. Pri vaji je poleg domačega društva sodelovalo še društvo PGD Šentrupert.

Informacije o požaru so na začetku vaje bile sledeče:

Ob 16:30 je zagorelo gospodarsko poslopje v Vodicah pri Kalobju.
Požar je nastal pri elektro motorju v levem predelu objekta. Najverjetnejši vzrok za nastanek požara je napaka na električni napeljavi. V neposredni bližini je bilo seno, katero se je hitro vnelo in požar se je razširil na objekt.

V bližini objekta je bil lastnik, ki je opazil požar. Ko je le tega opazil je bilo že prepozno, da bi lahko kaj sam rešil ter je poklical na številko 112. Lastnik je zaradi gostega dima ostal ujet v objektu.

Potek vaje:

Preko pozivnikov in sirene je bilo alarmirano PGD kalobje in sosednje PGD Šentrupert. Na kraj požara so najprej prispeli gasilci iz PGD Kalobje. Poveljnik je ocenil, da lahko pride do pomanjkanja vode in je dodatno alarmiral PGD Šentrupert.

Lastnik je ujet v objektu, zato takoj dve napadalni skupini začneta z gašenjem in reševanjem. (Elektrika v objektu je bila že izključena). Prva napadalna skupina opremljena za notranji napad prične z iskanjem pogrešanega, druga napadalna skupina pa z gašenjem.

Nato prispe na požarišče vozilo GVC 24/50 PGD Šentrupert, katero se je postavilo v bližino vozila GVC 16/50 PGD Kalobje za napajanje le tega. Dva nosilca IDA PGD Šentrupert se pripravita za zamenjavo notranjega napada.

Napadalna skupina, ki je bila v notranjem napadu najde ponesrečenca,
ga prinese na varno in ga oskrbijo. Zdravniške pomoči ni potreboval. Nato je bil požar omejen ter po večini pogašen in ni predstavljal več nevarnosti, da bi se lahko razširil na sosednje objekte.

Po ponovnem pregledu požarišča je bilo ugotovljeno, da ni nevarnosti za ponovni vžig. Posadka PGD Kalobja je bila določena za požarno stražo, ostale skupine pa so se lahko po pospravljanju vrnila v orodišča, kjer so vozila in opremo postavila nazaj v stanje pripravljenosti.

Skupaj se je vaje udeležilo 17 gasilcev iz PGD Kalobje in trije gasilci iz PGD Šentrupert. Vajo je pripravil in vodil poveljnik PGD Kalobje, Dejan Hribernik.

Z gasilskim pozdravom,
Na pomoč!

Galerija